Naar aanleiding van de ophef besloot RTL een eigen onderzoek in te stellen. “Wij zijn trots op de programma’s die een sterk maatschappelijk raakvlak hebben en in de loop van de afgelopen tien jaar heel veel mensen hebben geholpen”, zegt programmadirecteur Erland Galjaard in een verklaring.
“Dat neemt niet weg dat ondanks de goede bedoelingen soms iets fout kan gaan. De reeks artikelen in NRC Handelsblad heeft ons onaangenaam verrast, zowel qua inhoud als qua aanpak. Daarom hebben wij onmiddellijk besloten een eigen diepgaand onderzoek in te stellen naar de gang van zaken bij onder andere Een nieuw begin, Geef mij nu je angst en Herrie in de keuken/Herrie in het hotel.”
RTL sprak onder meer met betrokken producenten, productieteams en deelnemers aan de programma’s. Daaruit bleek dat “een klein aantal deelnemers” niet tevreden was. “We hebben vastgesteld dat er fouten zijn gemaakt”, aldus Galjaard. “Hiervoor nemen wij vanzelfsprekend onze verantwoordelijkheid en bieden de gedupeerden, indien gewenst, een oplossing.”
Voorwaarden
De zender heeft verder een aantal nieuwe voorwaarden opgesteld voor de productie van medische hulpprogramma’s. Daarin staat onder meer dat deelnemers tijd krijgen hun contract door te lezen en vragen te stellen, dat ze beter worden geïnformeerd over cosmetische ingrepen en dat er voor iedereen nazorg beschikbaar is.
Eerderzei RTL nog dat NRC een “eenzijdig beeld” had geschetst van hulpprogramma’s. Volgens de zender kan het “altijd gebeuren dat er iets niet helemaal naar wens gaat”.
Uit de artikelen in NRC was naar voren gekomen dat hulpprogramma’s de deelnemers niet helpen en hen zelfs misleiden. Ze moesten bindende, strikt geheime contracten ondertekenen en mochten niet met de pers praten. Ook kwamen nabehandelingen voor eigen rekening.