Dit concludeert NRC na een onderzoek waarbij de bestsellerlijsten van stichting CPNB van de afgelopen twintig jaar werden bekeken.
De eerste jaarlijkse top-100 lijst werd door CPNB in 1997 uitgebracht. Tegen het einde van de vorige eeuw behaalden nog twintig Nederlandse literaire romans een plek in deze bestsellerlijst. In 2016 waren dat er nog maar elf.
In totaal stond er slechts tweemaal een Nederlandse roman in de top-3: Komt een vrouw bij de dokter van Kluun en Zomerhuis met zwembad van Herman Koch. Dan doet non-fictie het beter bij de Nederlandse lezer. Drie non-fictie boeken behaalden afgelopen jaren een plek in de top-100: Kieft van Michel van Egmond, Dit kan niet waar zijn van Joris Luyendijk en Judas van Astrid Holleeder.
Erica van Boven, hoogleraar letterkunde en specialist op het gebied van bestsellers, verklaart tegenover NRC dat dit te maken heeft met de groeiende invloed van televisie. “Auteurs worden bekende Nederlanders. Dat versterkt het effect dat lezers graag over bekende Nederlanders lezen, vooral als die over hun eigen leven schrijven en helemaal als het over dood, ziekte of misdaad gaat.”
Invloed DWDD
Voornamelijk de talkshow De Wereld Draait Door zou een grote invloed hebben op het leesgredrag van Nederlanders. Van de 31 boeken die tot eind 2016 bij het programma verkozen werden tot Boek van de Maand, kwamen er 28 in de wekelijkse top-60 van CPNB terecht. Volgens NRC was het opvallend dat dit vaak vanuit het “niets” gebeurde en dat de boeken er gemiddeld maar liefst zeventien weken in bleven staan.
“Het DWDD-effect is een heel sterke trend in dit onderzoek”, aldus Van Boven. “De invloed van recensies in kranten neemt sterk af. Vroeger werden boeken die een literaire prijs kregen meteen bestsellers, zelfs met een onbekende winnaar. Die invloed lijkt minder te worden.”