De gemiddelde Nederlander zit nog steeds ruim 3 uur per dag voor de buis, ondanks de opkomst van nieuwe media. De gemiddelde kijktijd was dit jaar 182 minuten. Dat blijkt uit een voorlopige balans die Stichting KijkOnderzoek (SKO) op verzoek van De Telegraaf heeft opgemaakt. Ten opzichte van 2015 is de kijktijd dit jaar afgenomen met 4,2 procent. “De afname is iets minder sterk dan in 2015”, zegt SKO-directeur Bas de Vos. “Vorig jaar daalde de kijktijd met 4,8 procent.”
De terugloop is het grootst onder jongeren: in de doelgroep 6 tot 12 jaar en 20 tot 34 jaar was de afname 10 procent en in de doelgroep 13 tot 19 jaar zelfs 18 procent. “Daar staat tegenover dat onder vijftigplussers de daling slechts 2 procent bedroeg.”
Dat raakt vooral RTL, dat een jonger publiek heeft, aldus De Vos. “Die groep daalt dus harder. SBS zakte iets minder; de zendergroep heeft relatief gezien een beter jaar gehad dan in 2015.”
Aangezien Nederland nog ruim 3 uur per dag voor de buis zit, maakt De Vos zich niet zo’n zorgen over het medium televisie. “Het medium wordt wel eens voor dood verklaard, maar daar geloof ik echt niet in. Tal van programma’s trekken nog altijd een enorm publiek.”
Als voorbeeld noemt De Vos de kerstspecial van All You Need Is Love, die op kerstavond meer dan 3 miljoen kijkers trok. “Je ziet wel dat YouTube snel groot is geworden, maar we kijken er relatief kort naar. De tv-kijktijd daalt zeker verder, maar op termijn ontstaat er een balans tussen de verschillende platforms.”
Het Telegraaf-artikel Tv-kijktijd daalt verderkunt u lezen via Blendle.
Foto: Wikimedia