Ollongren waarschuwde herhaaldelijk dat Nederland met zo’n pleidooi vrijwel alleen staat en dus weinig gedaan zal krijgen.
EUvsDisinfo heeft als taak de invloed van Russische propaganda in de Europese pers tegen te gaan en publiceerde op zijn website een lijst met voorbeelden daarvan. Het bureau raakte in opspraak omdat het onder meer NPO Radio 1, De Gelderlander, GeenStijl en The Post Online ten onrechte brandmerkte als verspreiders van nepnieuws.
Ollongren vond ook dat zulke fouten niet meer mogen voorkomen, maar hield tot dusver vol dat EUvsDisinfo wel degelijk nuttig kan zijn in de strijd tegen nepnieuws.
De Tweede Kamer nam eerder deze week een motie van SP en VVD aan, waarin stond dat Ollongren zich in Brussel zou moeten hard maken voor de opheffing van EUvsDisinfo. De indieners van de motie stelden dat de overheid zich niet moet bemoeien met vrije pers.
Gerespecteerd
De minister reageerde daarop dat ze niet vond dat het bureau moet worden opgeheven, maar wel moest veranderen. De makers moeten volgens Ollongren desinformatie ontmaskeren ”zonder de onafhankelijke media te controleren of te veroordelen”. Ze zei het belangrijk te vinden dat Europa samen blijft strijden tegen nepnieuws.
Ollongren is nu op die reactie teruggekomen. “De motie sluit qua overwegingen aan bij die van het kabinet en het kabinet zal de aangenomen motie daarom uitvoeren”,schrijft de minister vrijdag. “Onafhankelijkheid van de journalistiek moet te allen tijde worden gerespecteerd.”
Vorige maand stapten de Persgroep en GeenStijl naar de rechter. Het mediabedrijf en het weblog deden dat nadat ze door EUvsDisifno werden beschuldigd van het verspreiden van nepnieuws.
Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren?Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!