D66-coryfee Jan Terlouw denkt dat zijn betoog in De Wereld Draait Door vorige week zoveel losmaakte, omdat Nederland zat te wachten op iemand als hij die verwoordt wat veel mensen voelen. Dat heeft hij gezegd op Radio 1. Terlouw hield een speech over milieu en touwtjes uit brievenbussen en raakte daarmee een gevoelige snaar. “De reacties hebben me overweldigd. Ik kan alleen maar de conclusie trekken dat het land blijkbaar zit te wachten op iemand die verwoordt wat ze voelen.”
De boodschap van Terlouw was dat er een gebrek is aan vertrouwen en dat we onvoldoende doen aan het behoud van de wereld. “Dat soort dingen. We moeten het vertrouwen in elkaar herstellen.”
Toch stond Terlouw jarenlang in het centrum van de macht en dus is hij mede verantwoordelijk voor de situatie die is ontstaan. “Door de globalisering en het uiteenvallen van de Sovjet-Unie was het gevoel: de markt gaat het maken, de wereldhandel gaat het maken. Daar heeft mijn partij inderdaad ook aan meegedaan, wie niet overigens? Maar nu moet je kijken, ging het niet te hard?”
Critici zoals GeenStijl en Nausicaa Marbe vonden dat Terlouw de olifant in de kamer niet benoemde. De reden dat we geen touwtjes meer uit de brievenbussen hangen, is omdat we nu Marokkaanse buren hebben, luidde de kritiek.
Terlouw: “Er komt altijd commentaar op zoiets. Je kunt in tien minuten geen analyse van de hele wereld geven. De wereld is moeilijk geworden. Er gaan dingen verkeerd, er is zoveel in ontwikkeling. Je moet durven zeggen dat het niet goed is gegaan en dat we het anders gaan doen.”
Lees ook: Bert Huisjes vond toespraak Terlouw ‘typisch VARA’ (vorige week)
Foto: VARA