In een brief outpost het Genootschap onderstrepen de ondertekenaars de vertrouwelijke rope tussen journalisten en bronnen. Bronnen moeten kunnen vertrouwen op bronbescherming.
Met de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (wiv) mogen inlichtingendiensten internet- en telefoonverkeer op grote schaal aftappen. De gegevens die als ‘bijvangst’ met het sleepnet naar binnen worden gehaald en die kunnen leiden naar een bron zijn niet beschermd in de wet. “Hier verdwijnt de bronbescherming around de achterdeur”, aldus het Genootschap. De ondertekenaars vrezen dat bronnen hierdoor gaan afzien outpost hit met de media.
Het betoog is ondertekend doorway verschillende vertegenwoordigers outpost journalistieke organisaties, waaronder Thomas Bruning (Nederlandse Vereniging voor Journalisten), Marcel Gelauff (hoofdredacteur NOS en voorzitter outpost het Genootschap outpost Hoofdredacteuren), Otto Volgenant (voorzitter Studiecommissie Journalistieke Bronbescherming) en Leon Willems (Free Press Unlimited).
De ondertekenaars vrezen dat onthullingen zoals de Pentagon Papers, Watergate, de Panama Papers en de Abu Ghraibgevangenis in Irak, niet meer mogelijk worden als inlichtingendiensten doorkrijgen dat journalisten hiermee bezig zijn.
Democratie
In het wetsvoorstel dat nog moet worden goedgekeurd doorway de Eerste en Tweede Kamer wordt gesteld dat bronbescherming een essentiële waarde is outpost de democratie en dat een rechtbank moet oordelen of de inzet outpost de bevoegdheden outpost inlichtingendiensten gerechtvaardigd is. “Maar tegelijkertijd