Dat veel tv-makers bij de NPO erg veel geld verdienen – ook al voldoen ze aan alle salarisplafonds – is geen geheim, maar voor sommige mensen is het niet genoeg: Rik Felderhof weigerde in zijn tijd bij NPO 1 om meer uren te maken voor zijn topsalaris. Dat zegt voormalig NPO 1-baas Joop Daalmeijer op Twitter. Felderhof wilde niet te veel werken voor zijn megabeloning. “Weet nog dat ik hem vroeg voor hetzelfde (hoge) honorarium meer programma’s te maken. ‘NEE’, zei hij.“
Felderhof schepte in 2009 in NRC Handelsblad op over zijn topsalaris van naar verluidt 600.000 euro. “En dat voor een parttime baan!”, zei hij. “Overigens komen bovenop dat bedrag nog mijn verdiensten die ik nog heb als producent van mijn eigen programma’s.”
De NPO vond het ‘volstrekt misplaatst’, omdat er ook toen al discussie was over de topsalarissen bij de NPO. “Dan is het schrijnend te zien wat Felderhof hierover in arrogantie heeft te zeggen, het staat haaks op wat we willen bereiken.”
In 2015 kwam Felderhof in financiële moeilijkheden te zitten. Hij gaf zijn leven in Tanzania op, omdat het personeel te duur voor hem werd: “Als je daar woont, moet je personeel hebben. De regels zijn aangescherpt, de mensen krijgen nu een minimumloon en moeten verzekerd zijn. Ze komen nu ook met grondbelasting, allemaal gezeur. Daar heb ik echt geen zin in.”
Klagen over het minimumloon voor arme Afrikanen kan écht niet, zegt Daalmeijer nu. “Wat een afschuwelijke prietpraat van Rik F.”
Ton F. van Dijk, eveneens voormalig NPO 1-baas, is het met Daalmeijer eens: “Als je borrelpraat gaat opschrijven krijgt het iets pijnlijks en blijft er weinig over van het decorum dat eens was.”
De NPO maakte vorige week bekend dat er een einde komt aan de megasalarissen van presentatoren. Er is een nieuw plafond van 181.000 euro ingesteld. Paul de Leeuw heeft al laten weten dat hij numinder hard gaat werken.
Lees ook: Rik Felderhof baalt van minimumloon voor Afrikanen (2015)
Foto: KRO-NCRV