De VARA heeft nu ook muzikant Akwasi gestrikt om op tv mee te praten over racisme. Hij debuteerde woensdagavond over het onderwerp in De Wereld Draait Door. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1. DWDD heeft lange tijd geprobeerd om Akwasi te spreken te krijgen over racisme, al is onduidelijk waarom. Het is de talkshow eindelijk gelukt. “Akwasi is rapper, acteur, televisiemaker. We hoorden je eigenlijk heel lang niet in het racismedebat“, begon Matthijs van Nieuwkerk.
Akwasi belandde recentelijk in een Twitter-ruzie met Giel Beelen, een ander bekend gezicht van DWDD. Beelen maakte een grapje over Sylvana Simons, bood excuses aan in DWDD, maar Akwasi heeft hem niet vergeven en boycot de 3FM-dj vanaf nu.
Voor de Van Nieuwkerk-talkshow was die rel de reden om Akwasi opnieuw te vragen. “Ineens hoorden we van je naar aanleiding van de affaire Giel-Sylvana. Toen dachten we ineens: hé, Akwasi doet mee. Is dat het moment waarop je dacht: ik stap in?”
Akwasi: “Misschien wel. Soms zeg je met niets al meer dan genoeg, maar ik kon toen gewoon even niet stil blijven, merkte ik. Ik moest zelfs lachen. Ik dacht: hoe ludiek is het om Giel een middelvinger te geven? Dat is toch wel een toffe award als je zo’n award kan verzinnen? Dat bedacht ik toen ter plekke. Het was met een knipoog. Ik had niet verwacht dat hij er op zou reageren.”
Hij wil zichzelf niet te belangrijk maken. “Het gaat niet om mij, hè. Het gaat om Sylvana. Ik dacht alleen: dit kan niet, ik moet er wat van zeggen. Nu ben ik toevallig artiest en een aantal keren bij hem langs geweest, maar je kunt wel zeggen: tot hier en niet verder. Want van hem ben ik niet afhankelijk. Ik doe mijn eigen ding en dat werkt prima zo. Dan kan ik het prima zeggen.”
“Jullie hebben me heel vaak gebeld en ik heb altijd nee gezegd. Het is ook niet dat ik jullie nu heb gebeld van ‘ik kom!’. Ik ben weer gebeld en ben over de streep gehaald. Ik doe het graag. Ik vind het belangrijk om er niet alleen over te praten, maar het ook te verwerken in een stuk, in een gedicht. Dat is een van mijn disciplines.”
De boodschap van Akwasi was dat kunst kan helpen in het racismedebat.
Lees ook: Giel Beelen slaat terug naar boze Akwasi (7 november)
Foto: VARA