De openbaar aanklager en advocaten van de slachtoffers en nabestaanden wilden dat de zaak alsnog voor de rechter komt, en gingen in beroep. Het gerechtshof van de deelstaat Noordrijn-Westfalen in Düsseldorf heeft zich maandag uitgesproken in de zaak.
In april vorig jaarverwierp een lagere, regionale rechtbank nog het verzoek om in totaal tien verdachten voor de rechter te brengen. De voornaamste reden was een gebrek aan voldoende bewijs. De rechter verklaarde het bewijs dat werd aangeleverd door een zogenoemde ‘paniekdeskundige’ niet gegrond.
De hoogste rechtbank denkt daar nu anders over. Volgens een persbericht blijkt uit onderzoek dat de verdachten de ramp mogelijk hadden kunnen voorzien en is onzorgvuldig handelen een van de mogelijke doodsoorzaken. De rechter acht dood door schuld daarom aannemelijk.
Vervolging
In 2014 besloot justitie in Duisburg zes medewerkers van de gemeente en vier organisatoren van het evenement te vervolgen voor de catastrofe.
Bij de Loveparade in Duisburg brak op 24 juli 2010 paniek uit toen een menigte van duizenden mensen vast kwam te zitten in een tunnel. Onder de slachtoffers was één Nederlander. Ruim zeshonderd mensen raakten gewond.