De doorbroken dijk uit de NPO 1-serie Als De Dijken Breken is in werkelijkheid juist net versterkt. Dat zegt specialist waterveiligheid van Rijkswaterstaat Harold van Waveren tegen de NOS. De laatste van de in 2003 uitgeroepen tien ‘zwakke schakels’ in de dijken is vorige maand versterkt. In de EO-serie brak de dijk op één van deze schakels, namelijk dijkring 14 ter hoogte van Katwijk. “Als de dijken breken is natuurlijk fictie“, legt Van Waveren uit bij de NOS. “Het is een televisieserie.”
Dat het niet helemaal klopt, hoeft ook niet bij een dramaserie, vindt Van Waveren. “Het is spectaculair in beeld gebracht. Ik ben één van die anderhalf miljoen miljoen kijkers en ik kijk met veel belangstelling. Maar die ene plek waarop het misgaat, die hebben we juist net versterkt.”
Als De Dijken Breken, dat gisteren voor het laatst te zien was, gaat over de gevolgen van een storm die eens in de 10.000 jaar voorkomt. “De waterkeringen in Nederland zijn uitgerekend op een storm die eens in de 10.000 jaar kan voorkomen“, zegt Van Waveren echter.
De meeste keringen zullen het dan houden, aldus Van Waveren, ‘maar toch bestaat het risico dat dan op een aantal plekken de dijken breken’. Het is daarom goed dat de EO er aandacht voor vraagt, vindt hij.
“De natuur is grillig en sterker dan de mens. We blijven kwetsbaar. De serie versterkt het gevoel van urgentie. Mensen moeten voorbereid zijn op die kleine kans dat het toch een keer misgaat.”
Foto: EO