De gewone man herkent zich niet in de NPO en dat zegt baas Shula Rijxman op te willen lossen. De belangrijkste oorzaak is volgens critici nogal evident: dé twee dagelijkse actuele talkshows van NPO 1 zijn van de linkse VARA. Matthijs van Nieuwkerk of Jeroen Pauw moet plaatsmaken voor een talkshowhost van rechtse signatuur óf ze moeten hun gastenlijst beter in evenwicht brengen, is de even voor de hand liggende oplossing. Ondertussen tast Rijxman nog steeds volledig in het duister.
Rijxman heeft nauwelijks een idee hoe ze ‘de gewone man’ in hemelsnaam moet bereiken en toont zich met haar vervolgstappen een echte bestuurder: ze komt met wat onderzoeken, panels, analyses en werkgroepjes op de proppen.
Anderhalve week na haaroproep in de Volkskrant dat de NPO moet leren van ‘Trump’, komt Rijxman met een zes-stappenplan:
- Kwalitatief onderzoek: “We verbreden ons kwalitatief onderzoek, om zo een completer beeld te krijgen van onze moeilijk te bereiken groepen en de minder conventionele geluiden uit onze samenleving. Deze brengen we in kaart en we nodigen mensen uit die doelgroepen uit om in gesprek te komen over onder meer kijkvoorkeuren en –motieven.“
- Publiekspanels: “NPO gaat structureel werken met publiekspanels. Dit gaat ons, samen met het hierboven genoemde kwalitatief onderzoek een schat aan informatie opleveren die we kunnen inzetten bij de ontwikkeling van nieuwe formats en programma’s.“
- Analyse informatieaanbod: “We gaan analyseren of en hoe we de programmering van ons informatieaanbod kunnen verbeteren, zodat we aan blijven sluiten bij het snel veranderende mediagebruik van een breed publiek (rapport verwacht in mei 2017).“
- Overleg Actualiteit: “We zijn samen met de omroepen de Werkgroep Actualiteit gestart. Een voor nieuws, actualiteiten en onderzoeksredacties spannend, maar belangrijk initiatief om de invulling van hun programma’s met elkaar af te stemmen. Nu, in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen, is het bijvoorbeeld van groot belang om alert te blijven op een pluriforme en onafhankelijke berichtgeving bij de publieke omroep.“
- Plek voor gesprek: “We voeren op sociale media al regelmatig gesprekken met kijkers en luisteraars, maar daarnaast kunnen kijkers en luisteraars binnenkort direct hun reacties en suggesties geven op NPO.nl.“
- Townhallmeetings: “We hadden het al op de agenda staan: ‘Townhallmeeting’. Een TV-programma dat het land intrekt, waarin het echte gesprek met het publiek en de actualiteit een rol speelt.“
Op deze manier schiet het niet erg op met de NPO. De publieke omroep heeft juist in deze tijd wat daadkracht nodig en dat levert Rijxman niet.Concrete oplossingen op programmaniveau weigert ze te bespreken.
Het is twijfelachtig of ‘de gewone man’ überhaupt iets kan verwachten van Rijxman. Ze lijkt er namelijkheilig van overtuigd dat Bananasplit het DWDD-equivalent is voor ‘de gewone man’.
Metro-columniste Ebru Umar stelt dat Rijxman helemaal niet van plan is om ‘de gewone man’ aan te spreken. De andersdenkende journalist, columnist of presentator een stem geven op jouw publieke omroep: dat zal nooit gebeuren. Nu niet, nooit niet en met sint-juttemis niet. LIEG NIET ZO“,meldde ze in haar column
Lees ook: Angela de Jong: ‘Linkse elite domineert DWDD en Pauw’ (vorige week)
Foto: NPO