Boerenorganisaties hebben het idee dat milieu- en dierenactivisten onevenredig veel aandacht krijgen in de media. Er ontstaat daardoor een beeld alsof boeren géén respect hebben voor natuur en dier. Dat zeggen betrokkenen in Tubantia. Na de zoveelste stalbrand, vorige week in Agelo, wist het mini-actiegroepje Burning Souls drie dagen de media te halen met een wake voor dode varkens. “Zo gaat het meestal“, zegt Caroline van der Plas van de Producenten Organisatie Varkenshouderij.
Kleine protestjes halen ineens het grote Journaal. “Een demonstratie levert altijd een leuk plaatje op, dus daarmee scoor je in de media. Ook al is het maar een handvol mensen dat protesteert.”
De media laten zich volgens haar leiden door de marketingmachine van activistische organisaties. “De meeste mediaredacties hebben geen mensen in dienst die verstand hebben van landbouw, dus dan wordt het heel lastig om ons verhaal over evenwichtige, verantwoorde voedselproductie goed over te brengen. Het is veel makkelijker om iets te schrijven over aaibare lieve diertjes die gered moeten worden. En daar spelen die actiegroepen handig op in.”
Toch stellen boeren zich in de mediadiscussie vaak terughoudend op. Ze wíllen de dierenactivisten wel van repliek dienen, maar huiveren voor de consequenties. “Als je je als boer tegen die actiegroepen uitspreekt ben je zo aan de beurt. Er zijn altijd wel een paar fanatiekelingen die je dan kapot willen maken. Je krijgt dreigtelefoontjes, vervelende brieven. Daar heb ik geen zin in“, zegt een anonieme boer.
Wél kwam de Producenten Organisatie Varkenshouderij met een felle reactie toen Youp van ‘t Hek varkenshouders ‘dierenhitlers’ noemde in zijn NRC-column. “Onze boeren met Hitler vergelijken, daar zullen wij nooit aan wennen, laat staan accepteren“, aldus Caroline van der Plas.
Ondertussen eten die critici ‘s ochtends wel gewoon hun stukje vlees, klaagt ze. “Misschien moeten we dat eens wat vaker onder de aandacht brengen.”
Het Tubantia-artikel ‘Boeren zwijgen uit angst voor dierenactivisten: ‘Ze maken je zo kapot” kunt u lezenop de Tubantia-site.
Foto: Tamorlan/Wikimedia/Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic