Bekende Nederlanders kotsen massaal over de schrijvende pers heen na de rant van steractrice Georgina Verbaan over de ’empathieloze’ AD-journaliste Eefje Oomen. Dat is te lezen op Twitter. Veel sterren hebben net als Verbaan de ervaring dat schrijvende journalisten interviews volledig uit hun verband rukken. “Helaas is (in mijn geval) de lijst met frustrerende ervaringen langer dan de lijst met naar tevredenheid verlopen interviews…“, zegt NPO 3-held Arjen Lubach bijvoorbeeld.
Lubach heeft zelfs al geruime tijd een boycot op de schrijvende pers lopen. Bijbehorende fotoshoots vindt hij ook vreselijk. “Ik heb me een keer laten overhalen door een styliste om te gaan voor de look ‘alsof je een nachtje hebt doorgehaald’. Inclusief blauwe wallen en grauwe groeven in mijn gezicht. Ik heb na publicatie een paar weken gehurkt huilend onder de douche gezeten.”
Zijn ex-vriendin Janine Abbring gruwelt ook van de schrijvende pers. “Ja het ALLERkutste aan zo’n niet zelf geopperd bijzinnetje dat tot nieuwskop wordt gepromoveerd is alsof jij dat gegeven dan van de daken schreeuwt. Zo van ‘HALLO MAG IK EVEN AANDACHT VOOR DIT PERSOONLIJKE FEITJE!’ En dan kan de goegemeente weer met zijn ogen rollen.”
Ze wijst ook op de polariserende rol van NU.nl. “Is het niet de interviewer of het medium waarmee je spreekt dan is het nu.nl dat een minifeitje uit interview vist, het opblaast, online zet en dan roepen mensen weer ‘oh gut heeft ze aandacht nodig’ of een variant daarop.”
Ook Claudia de Breij steunt Georgina Verbaan. “Georgina, wat ben je toch ontzettend leuk. En getalenteerd. Daarnaast heb je gelijk over die rotzooipers met hun semiscoopjes en halve leugens, maar dit is het beeld wat overeind blijft: slim, mooi, getalenteerd, grappig, kan zingen, schrijven, acteren en is een goede moeder.”
NOS-mevrouw Simone Weimans: “Begin dit jaar precies hetzelfde gehad met het AD. Letterlijk een verzonnen tekst van mij als nieuwskop. Aangedikt door de redacteur die de koppen maakt. Daarna excuses en het werd veranderd op hun site, maar het blijft bizar dat ze zo werken. Interviews eindigen te vaak in een gevecht over feit/fictie. Onuitstaanbaar en woest makend wanneer je woorden zo verdraaid worden.”
Schrijfster en heks Susan Smit: “De hel. Mijn moeder vond altijd dat ik dingen niet genuanceerd genoeg zei in interviews totdat zijzelf een keer geïnterviewd werd en het met afgrijzen teruglas. Nu snap ik hoe het gaat, zei ze.”
Leonie ter Baak: “Ik krijg daar hartkloppingen van en zweethanden.”
Volkskrant-columniste Sylvia Witteman: “Daarom geef ik geen interviews meer. Ik was het spuugzat.”
SP-ster Peter Kwint: “Het is ook zo stom. Hoe denk je dat mensen tegenover je gaan zitten als journalist, als ze weten dat je dit met hun teksten doet? Wat denk je wat dit betekent voor de kwaliteit van dat gesprek? Nog los van dat je gewoon geen dingen opschrijft die niet gezegd zijn.”
Wiskundemeisje Ionica Smeets tegen Verbaan: “Ik denk dat zulke interviewers totaal geen empathie hebben en echt niet snappen dat wat jij zei iets anders is dan wat zij opschreven. Goed dat je dit hier rechtzet.”
DWDD-rekenwonder Sywert van Lienden adviseert de actrice: “Gewoon de audiofile uploaden. Je bereik doe toe rest. Denk dat journalist in kwestie het dan voortaan wel laat. En elke toekomstige interviewer op scherp staat als ie Verbaan interviewt.”
Weerwoord
Er is ook iemand die de schrijvende pers verdedigt: Volkskrant Magazine-ster Antoinette Scheulderman, de vrouw van Gijp-miljonair Michel van Egmond. “Ik erger(de) me eerlijk gezegd kapot aan dit draadje waarin iedereen doet alsof meteen álle interviews een fictie-versie van het ware gesprek zijn, terwijl het gaat om één interview dat niet helemaal naar de zin van de geïnterviewde is verlopen en uitgewerkt..”
“Er ligt óók een verantwoordelijkheid bij de geïnterviewde, vind ik dan, om te kiezen met wie je wel en niet praat. En óf je überhaupt interviews gaat geven, als je er sowieso al een bloedhekel aan hebt, zoals Georgina. Je kunt het ook gewoon niet doen“, zegt ze.
Ze vindt Verbaans keuze om het AD te woord te staan onhandig. “Als je bijvoorbeeld wilt dat het níet over privé gaat, kun je je beter door Elsevier laten interviewen dan door het AD, bedoel ik er maar mee.”
Klik hier om een reactie achter te laten.